Μια εξαιρετική εργασία-παρουσίαση του πανάρχαιου θεραπευτικού συστήματος του βελονισμού, που εφαρμόζεται με επιτυχία, για χιλιάδες χρόνια, στην Κίνα σαν μέρος ενός ολοκληρωμένου θεραπευτικού συστήματος, γραμμένο από τον Δρ. Αλτάνη Θεόδωρο [Σι Μιάο Τζου [κιν.: shìmiàojù 释妙钜], Δάσκαλο 36ης Γενεάς του Σαολίν.
Απόσπασμα από το Κείμενο: Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική [κιν.: zhōng yī 中医] αποτελεί ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό σύστημα που εφαρμόζεται με επιτυχία, για χιλιάδες χρόνια, στην Κίνα αλλά και στην ευρύτερη άπω ανατολή. Στα πλαίσια αυτού του συστήματος ιατρικής χρησιμοποιούνται σαν θεραπευτικά μέσα ο βελονισμός, τα βότανα, το τουίνα [κιν.: tuī ná 推拿] μια ειδική μορφή θεραπευτικού μασάζ , καθώς και θεραπευτικές μορφές άσκησης που είναι το τάι τζι τσουάν [κιν.: tàijí quán 太极拳] και το τσι γκον [κιν.: qìgōng 气功].
Είναι μια πανάρχαια γνώση που μεταδίδεται αδιάλειπτα, διαρκώς βελτιούμενη, από γενιά σε γενιά μέχρι τις μέρες μας. Το παλαιότερο βιβλίο που αναφέρεται στη θεωρία και στην εφαρμογή του βελονισμού ονομάζεται Nei Jing Su Wen [κιν.: nèijīng sù wèn 内经素問] (κλασσικό της εσωτερικής ιατρικής) και θεωρείται πως γράφτηκε από τον αυτοκράτορα Χουάγκ Τι [κιν.: Huángdì 黄帝 2697-2597 ΠΚΕ], αλλά σήμερα οι σύγχρονοι μελετητές θεωρούν πως αποτελεί έργο της δυναστείας των Χαν. Την εποχή της δυναστείας Σανγκ [κιν.: Shāng cháo 商朝 1766-1122 ΠΚΕ] οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν λίθινες βελόνες για να διεγείρουν τις κοιλότητες στα κανάλια που επηρεάζουν την κυκλοφορία του τσι και ανακουφίζουν τον πόνο.Το πρώτο κλασσικό βιβλίο κινέζικης ιατρικής είναι το “Συστηματικά Κλασσικά Βελονισμού και Μοξοθεραπείας” “Systematic Classic of Acupuncture and Moxibustion” [κιν.: zhēnjiǔ jiǎyǐ jīng 针灸甲乙经] γραμμένο από τον Χουάγκ Φου Μι [κιν.: huángfǔ mì 皇甫謐 215-282 ΚΕ]. Στο βιβλίο αυτό περιγράφεται για πρώτη φορά με καθαρούς όρους η θεωρία του βελονισμού και γίνεται προσεκτική τοπογραφική περιγραφή κάθε ξεχωριστού βελονιστικού σημείου, καθώς και συστηματική περιγραφή των ενδείξεων και της δράσης του κάθε σημείου. Η συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία για τον βελονισμό, έφθασε στο απόγειό της τον 16ο και 17ο αιώνα. Στα βιβλία αυτής της περιόδου οριοθετήθηκε η βασική θεωρία της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής και παρουσιάστηκαν σαν ολοκληρωμένο σύνολο οι διάφοροι μεσημβρινοί, τα βελονιστικά σημεία και ο τρόπος ενεργοποίησής τους. Αυτή η θεώρηση παραμένει σχεδόν απαράλλακτη μέχρι τις μέρες μας.
Η θεωρία της κινέζικης ιατρικής στηρίζεται στη φιλοσοφία και στην κοσμοθεωρία των Κινέζων, όπως αυτή εξελίχθηκε στην μακρόχρονη ιστορία τους.
Στη θεωρία αυτή, βασικό ρόλο παίζει η έννοια της «ζωτικής ενέργειας» ή «τσι» [κιν.: qì 气], όπως διεθνώς πλέον είναι γνωστή με το κινέζικο όνομά της. Αυτή η ζωτική ενέργεια, το τσι, κυκλοφορεί μέσα σε ένα κλειστό κύκλωμα ειδικών καναλιών στο σώμα μας, που ονομάζονται μεσημβρινοί. Οι μεσημβρινοί αυτοί διατρέχουν όλο το σώμα μας. Κατά μήκος αυτών των μεσημβρινών βρίσκονται 361 θύρες ενέργειας που ονομάζονται σημεία βελονισμού.…. |»»» Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη Μελέτη εδώ: Βελονισμός. Ιστορία και αρχές
Aποκλειστική Ιδιοκτησία του